Selittämällä siitä selviää

Oletko koskaan ihmetellyt kuinka meillä kaikilla riittää mielipiteitä melkein kaikkeen. Riippumatta siitä tiedämmekö asiasta mitään, voimme vakuuttavalla äänellä lausua tuomiomme, tietysti selvän tosiasian, oikeastaan ihan mistä vaan. Tämä ilmiö on aivotutkimuksissa tunnistettu  yhdeksi olennaisista inhimillisen käyttäytymisen piirteistä. Keksimme aina selityksen kaikkeen. Selittämällä asiat itsellemme, koemme hallitsevamme elämäämme.

Elämän eri alueilla selitellään jatkuvasti. Urheilu ei ole poikkeus. Tutkimuksissa on selvinnyt mielenkiintoisia piirteitä selityksistä. Kun meiltä kysytään: "Mitä oikein tapahtui?" tai "Miksi teit noin?" Emme suinkaan vastaa niin kuin tilanne oli, vaan vastaamme niin kuin se minusta nyt näyttää olevan kun muistelen tapahtumaa. Joni Martikainen kirjoitti Älä usko kaikkea mitä ajattelet -kirjassaan: "Emme pysty ennustamaan tulevaisuutta emmekä menneisyyttä."  
Selityksillä ei oikeasti tarvitse olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa, riittää kun ne ovat uskottavia. Selittämisen tarkoituksena ei ole totuuden esiintuominen vaan asioiden selättäminen.