Mitä se Mental Sport oikein tarkoittaa?

Moni miettii, mitä hyötyä on mentaalivalmennuksesta ja kannattaako siihen panostaa. Kannattaa, ihan ehdottomasti. Ja mitäkö hyötyä? Vertauskuvallisesti; mitä hyötyä sinulle on taidosta osata käyttää tietokonetta ja sen erilaisia ohjelmistoja? Ja entäs silloin, kun kone hidastelee, jumittaa, ei toimi tai et osaa käyttää sitä tai siinä on häiritsevä bugi? Minua se ainakin hidastaa, turhauttaa, ja joskus jopa estää toimimasta. Sama juttu mielen kanssa. Osasitpa käyttää sitä tai et, voit hyödyntää sitä sen verran kuin sinulla on taitoja. Ja koskaan ei ole liian myöhäistä oppia lisää.

Mutta ei mentaalivalmennus yksinään ketään autuaaksi tee, eikä edes maailmanmestariksi. Siksi Mental Sport huomioikin kokonaisuuden, johon liittyvät mieli, faktat ja kehitys. Kaikki nämä vaikuttavat menestymiseen ja kaikki tukevat toinen toisiaan.

Kokonaiskuvassa mieli kattaa ajatukset, asenteen, tunteet, motivaation ja käsityksen itsestä. Se, millainen kuva sinulla on itsestäsi ja maailmasta vaikuttaa siihen, miten toimit ja käyttäydyt, joka vaikuttaa lopputulokseen.
Menestymiseen ei kuitenkaan riitä, että ainoastaan mieli on kunnossa. Yhtä tärkeää on huomioida myös faktat. Ensisijaisen tärkeitä asioita on riittävä lepo, terveellinen ravinto, hyvä lihaskunto, toimiva keho ja aivot, kunnossa olevat välineet sekä raha, joka mahdollistaa harrastamisen, kilpailun ja kisamatkat.
Ja vaikka "tietokoneen ajokortti" olisi taskussa ja faktat olisivat kunnossa, niin tuloksia ei synny ilman kehittymistä. Kehittymistä on harjoittelu, treenaaminen, oppiminen, kasvu ja muutos.

Kaikkia näitä tarvitaan ja kaikki tukevat toinen toisiaan. Ilman mielen huomiointia urheilija ei välttämättä koskaan oikeasti tiedä, miksi ei menesty, vaikka löytää siihen lukemattomia syitä. Ilman faktojen huomiointia urheilijalla ei ole kaikki resurssit käytössä ja ilman harjoittelua ja muutosta kehitys hidastuu, jopa pysähtyy ja silloin muut menevät ohi.

Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!