Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa

Me ihmiset olemme siitä hassuja olentoja, että kuvittelemme omien ajatustemme olevan totta ja omien tulkintojemme olevan oikein. Mitä enemmän tilanteeseen tai asiaan liittyy tunnetta, sitä todempana omaa ajatustamme pidämme. Juuri tämä tulkitseminen ja merkitysten antaminen saa aikaan isot ja pienet väärinkäsitykset ja jopa mahtavat saippuaooppera -draamat elämässämme.

Ihminen rakentaa maailmankuvaansa, omaa todellisuuttaan luomalla mielessään syy - seuraus- ja vastaavuussuhteita eri asioiden välille. Tulkitsemme ja etsimme merkityksiä, jotka muokkaavat maailmakuvaamme, uskomusjärjestelmäämme ja todellisuuttamme. Ja jokaisella ihmisellä on siis oma todellisuutensa. Yli 7 miljardia ihmistä ja saman verran oikeita mielipiteitä, periaatteita, näkökulmia, perusteluja, käsityksiä, esteitä, mahdollisuuksia ja totuuksia. Ja kaikki yhtä totta!

Kun tämän asian oivaltaa, on helpompi tarkkailla omia reaktioita, joita sekä ulkoinen maailma, että pään sisäiset ajatukset saavat aikaan. Ja kannattaa opetella, milloin havainnoi ympäristöään neutraalisti aisteillaan ja milloin oma tulkinta on kyseessä. Kun esimerkiksi näet henkilön suupielet alaspäin, huomio on, että henkilön suu on tietyssä asennossa ja hartiat ovat painuneet eteen. Tulkintaa sen sijaan on, jos päättelet, että hän on pahantuulinen, allapäin, harmissaan jne. Ja jos haluat tietää, mitä toinen kokee, ainahan voit kysyä. Ja sitten voi miettiä, haluaako lähteä mukaan tulkintasirkukseen vai riittääkö joskus, että istuskelee rauhassa ja seurailee ihmetellen maailmanmenoa.