Miten saan kisoissa koko osaamiseni käyttöön?

Osaaminen on jotain, mitä olet harjoitellut ja toistanut tarpeeksi monta kertaa ja lopulta se on juurtunut sinulle helposti hyödynnettäväksi taidoksi. Opit koko ajan lisää, joten sinulla on käytössäsi samanaikaisesti osaamista, melkein opittuja taitoja ja ihan uusia tuttavuuksia. Uudet tuttavuudet ovat vielä täysin tietoisen mielen kontrollissa. Harjoittelet liikkeitä, reaktioita ja tekniikkaa keskittymällä suoritukseen tietoisen mielen avulla. Tietoinen mieli on hidas, noin 50 yksikköä sekunissa. Kun taitoa
on harjoiteltu tarpeeksi, se siirtyy tiedostamattoman mielen puolelle ja siitä tulee automaatiotason suoritus. Tiedostamaton on nopea, 3 miljardia yksikköä sekunissa. Voit esimerkiksi autoa ajaessasi puhua puhelimessa ja silti selviät vaihteista ja liikennevaloista. Ajaminen on muuttunut automaattiseksi etkä tarvitse tietoisen mielen keskittymistä suoritukseen. Kävely, juoksu, pyöräily, jopa hiihto ovat monella meistä jo täysin automaatiotasolla. Sen sijaan harvempi hallitsee narullakävelyn ja käsilläseisonnan. Näiden suorittaminen olisi kömpelöä ja erittäin tietoista.

Kilpailussa halutaan lajin koko automaatiotason osaaminen käyttöön. Mitä enemmän yrität tietoisesti suorittaa sitä varmemmin pysyt etanakaistalla. Avaimet huippusuoritukseen on luottaminen harjoiteltuun osaamiseen ja irtipäästäminen. Irtipäästäminen tarkoittaa koko tietoisen kontrollin sammuttamista ja heittäytymistä tiedostamattoman mielen osan vietäväksi. Toisin sanoen kisoissa siirryt kokonaan etanakaistalta valonnopeuteen. Tämän voit oppia helposti harjoittelemalla. Helpoin ja ehkä hauskin harjoitus menee pääpiirteissään näin: ensin tunnistat itsesi tarkkailijana. Tarkkailija on se osa sinua, joka huomaa ja kuulee sisäisen puheen. Sitten leikitään, että sisäinen puhuja on jonkinlainen olento. Minulla se on pieni apina. Kuvittelemalla puhujan olennoksi, pystyt käsittelemään sitä helposti. Apina nostetaan  varikon hyllylle ja samalla pääset sisäisestä puheesta. Käytännössä joudut vähän treenaamaan tätä, mutta lupaan, että se kannattaa.